Cabriodak onderhoud

Achtergrond


  1. Uit onderzoek is gebleken dat bijna 78% van de cabriodaken wordt vervangen als gevolg van geen of verkeerd onderhoud. Slechts 22% wordt vervangen vanwege inbraakschade of vandalisme.

  2. De informatie over onderhoud van een cabriodak is erg summier: het instructieboekje van de autofabrikant vermeldt niet of nauwelijks hoe u moet handelen en welke producten u kunt gebruiken.

  3. Waarschuwingen zijn er in overvloed; bekijk uw instructieboekje, raadpleeg de diverse sites op internet, vraag de verkopers. Overal zult u gewaarschuwd worden om vooral voorzichtig te zijn met uw cabriodak.

  4. Een cabriodak beslaat ongeveer 1/3 van het oppervlak van een auto; de rest wordt met diverse poetsproducten verzorgd en onderhouden, maar zouden er voor het dak geen producten of systemen bestaan?

  5. Een “veilig” advies is om maar groene zeep te gebruiken bij het reinigen van een cabriodak; het doet niets, maar het dóét ook nauwelijks iets!

  6. Een vinyldak zou geen of minder onderhoud nodig hebben dan een stofdak. Niets is minder waar; vinyl is een kunststof, geproduceerd d.m.v. oplosmiddelen. Na verloop van tijd lossen deze op, waardoor simpel gezegd het vinyl uitdroogt en verweert. Vinyl dient dus regelmatig (vaker nog dan stof!) hiertegen beschermd te worden.

  7. De grootste vijanden van cabriodaken zijn zure regen, boomhars, vogelpoep en uitlaatgassen. En natuurlijk de invloed van zonlicht. Dus een goed onderhoudsproduct moet hiertegen weerstand en bescherming bieden.

  8. Autofabrikanten en botenbouwers maken de cabriokappen veelal niet zelf; specialisten op dit gebied maken de benodigde frames en kopen het doek. Wie zou er nu meer verstand hebben van het doek dan de producent zelf.

  9. Door samenwerking en overnames is de grootste producent van stof- en vinyldoek ontstaan: de firma HAARTZ in de USA. Onder hun worden de volgende merknamen geproduceerd: Twillfast II, Stayfast. Eurotopping, Twillfast MC Double Texture, Twillfast JX Sailcoat, Sailcloth, Twillfast RPC, LandMark, Singel Texture, SU Topping, D. Texture en Sonnenland A5.0, Sonnenland A5.3, Sonnenland PLUS en Sonnenland A5.8.

  10. HAARTZ heeft een diepgaand onderzoek achter de rug op het gebied van reiniging en onderhoud van moderne kapstoffen; HAARTZ heeft aan 1 product zijn toestemming en aanbeveling verstrekt: Ragg Topp.