Cabriodak onderhoud

De praktijk


Grofweg kunnen we cabriodaken onderscheiden in 2 categorieën, en in 2 toestanden:

  1. Stofdaken (linnen, textiel, canvas, enz.) of vinyldaken
  2. Oude en verweerde daken (oldtimers), of goed onderhouden daken (youngtimers)

Stofdaken

Reinigen van stofdaken

Het stofzuigen van het dak

Stofdaken—oud of nieuw—moeten altijd erg voorzichtig en met gevoel gereinigd worden. Begin altijd met het wegzuigen van losse deeltjes als zandkorrels en vuil. Gebruik hiervoor een stofzuiger met een zachte borstel opzetstuk. Daarna het dak zorgvuldige afspoelen met water en er op letten dat het dak gelijkmatig nat wordt. Liefst nog met tuinslang zónder spuitstuk. Nooit met een hogedrukreiniger werken!

Voor oudere daken bevelen we aan vervolgens met Renovo Stofdakreiniger te gaan werken. Deze met een zachte kwast op het natte dak aanbrengen en afhankelijk van de mate van vervuiling deze tot een uur in laten werken. Daarna het dak opnieuw nat maken en tegelijk met een zachte nylon borstel (let op: harde borstels beschadigen de stof en het gebruikte garen!) in vezelrichting borstelen en opschuimen. Deze handeling kan bij een dak met achterstallig onderhoud best een keer herhaald worden. Tenslotte het dak goed afspoelen en zo vuil- en shampo resten wegspoelen.

Reinigers

Voor nieuwere daken is het beter om met een moderne reiniger als Ragg Topp te gaan werken. Deze ook op een nat gemaakt dak nevelen (u hoeft niet bang te zijn voor de ramen en de lak) en met een zachte nylon borstel opschuimen en na 15 minuten grondig afspoelen.

Voor zowel oude als nieuwe daken geldt dat vóór er een volgende behandeling (kleuren of impregneren) gedaan wordt, het dak eerst volledig droog dient te zijn. Dan nog een keer de grondig zuigen en kleine stofrestjes met een kleefrol of plakband verwijderen.

Een goed geïmpregneerd dak kan, wanneer deze niet sterk vervuild is, tijdens een reguliere autowasbeurt gewoon met water afgespoeld worden.

Verven van stofdaken

Voor oudere en verweerde daken, waarvan de stofkwaliteit nog voldoende is, is het aan te bevelen deze een behandeling te geven waarmee de kleur opgefrist wordt. Renovo heeft hiervoor een product dat de stof niet kleverig maakt en ook niet hard wordt, maar de kleurtint weer op het oorspronkelijke niveau brengt. Verkrijgbaar in zwart, donkerbruin en donkerblauw. Dit kleursysteem is op waterbasis en is zeer eenvoudig aan te brengen met een zachte kwast of met een schuimrubber roller.

Het verven van het dak

Het dak moet eerst, zoals hiervoor beschreven, gereinigd worden, om vuil en oude impregnerings resten te verwijderen. Dit is absoluut noodzakelijk om de kleurpigmenten diep in de vezels te laten doordrengen en zo een gelijkmatig effect te krijgen. Anders ontstaat na verloop van tijd gegarandeerd een vlekkerig oppervlak. Daarom alleen op een grondig gereingd dak de kleur aanbrengen. Zou er een druppel op de ramen of de lak komen, deze gewoon met een vochtige doek afnemen.

Hierna het dak goed laten drogen en beoordelen of een gelijkmatig beeld ontstaan is. Bij sterk verweerde daken kan een tweede behandeling nodig zijn. Is dan na minstens een uur drogen het resultaat naar wens, dan moet een beschermende impregnering aangebracht worden.

Let op: niet alleen veweerde daken kunnen met dit systeem behandeld worden, maar ook door vogelpoep of chemicaliën vlkkerig geworden daken kunnen zo weer in nieuwstaat gebracht worden.

Impregneren van stofdaken

Het regelmatig impregneren van een stofdak is maatgevend voor de levensduur en het aanzicht van uw cabriodak!

Uit testen is gebleken dat van alle in de markt verkrijgbare impregneermiddelen er maar zeer weinig zijn, die voldoende in staat zijn uw stofdak te bescherrmen tegen vuil, vogelpoep en UV-straling.

Middelen voor impregneren

Een op de juiste manier geïmpregneerd stofdak is resistent tegen het indringen van uitlaatgassen, vuil, boomhars, zure regen en vogelpoep. In dat geval laten zich deze vervuilingen, door gewoonweg uw auto te wassen met water, eenvoudig verwijderen. Daarnaast biedt een gerenomeerd impregneermiddel tevens een UV-bescherming, waardoor het anders onvermijdelijke verbleken wordt tegengegaan en het verouderingsproces wordt gestopt. Daarnaast moet het impregneermiddel vrij zijn van oplosmiddelen, omdat die de rubberlaag tussen de dakstoffen aantast!

Impregnering van een stofdak moet ten alle tijde alleen op een zuiver schone ondergrond plaatsvinden.

Bij oudere stofdaken heeft zich het hiervoor bestemde product van Renovo inmiddels bewezen. Deze wordt eenvoudig met een kwast of schuimroller opgebracht en dicht zelfs kleine lekkages bij de naden weer af.

Het dak impregneren

Bij nieuwe of vernieuwde daken bevelen we de impregnering van Ragg Topp aan. Deze wordt zelfs door de grootste fabricant van dakstoffen zelf aanbevolen! De impregnering eenvoudig in 2-3 dunne lagen opspuiten. Tussendoor de spuitnevel eenvoudig met een zachte katoenen doek of microvezel doek van de lak en de ramen verwijderen. Beide producten, volgens instructie toegepast, beschermen het stofdak meerdere maanden – tot wel een jaar, afhankelijk van de gebruiksintensiteit (aantal wasbeurten en regenritten).

Wie zijn cabriodak regelmatig impregneert, verlengt gegarandeerd de levensduur van de dakstof; met daarbij een veel eenvoudiger te reinigen dak, welke ook nog eens jarenlang de originele kleurechtheid behoudt.

Vinyldaken

Reinigen van vinyldaken

Grondig maar voorzichtig reinigen van een vinyldak is bijzonder belangrijk, omdat door gebruik van onjuiste- of te scherpe huishoud middelen het kunststof materiaal aangetast wordt en vroegtijdig vergaat. Wees er daarom zeker van dat u uitsluitend een kunststofreiniger gebruikt, die de weekmakers in de vinylfolie niet aantasten zonder te kort te doen aan de reinigende eigenschappen.

Begin met het dak met voldoende water af te spoelen, om losse vuildeeltjes en zandkorrels te verwijderen. Bij oudere daken Renovo vinyldak reiniger met een kwast of spons opbrengen. Deze in laten werken – bij een gangbaar vervuild dak ongeveer 15 min – en daarna met een vochtige spons het opgeloste vuil afnemen. Als het dak erg vuil is de reiniger een uur laten inwerken en met een zachte borstel met wat water het vuil wegborstelen. Met een zachte katoenen doek en wat water nawrijven en het dak goed laten drogen.

Na deze schoonmaakbeurt moet het dak geconserveerd worden tegen milieu invloeden.

Het reinigen van het dak

Voor nieuwere daken is het beter om met een moderne reiniger als Ragg Topp te gaan werken. Deze ook op een nat gemaakt dak nevelen (u hoeft niet bang te zijn voor de ramen en de lak) en met een zachte nylon borstel opschuimen en na 15 minuten grondig afspoelen.

Na deze schoonmaakbeurt moet het dak geconserveerd worden tegen milieu invloeden.

Conserveren van vinyldaken

Wie vele jaren plezier wil hebben aan een vinyldak, ontkomt er niet aan deze tegen milieu-invloeden en UV-stralen te beschermen!

Aan de ene kant tasten chemische middelen, zoals zure rugen en uitlaat- en industriegas reciduën het vinyl aan, aan de andere kant zijn het UV-stralen welke de weekmakers in de kunststoffolie aantasten en zo heel snel het verouderingsproces inleiden. Het vinyl wordt broos, krimpt en verbleekt.

Druppels op het dak

Om dit “natuurlijke” verouderingsproces tegen te gaan moet een vinyldak geconserveerd worden.

Voor oudere daken geeft de Renovo vinyl ultra proofer de bewezen bescherming: deze voedt en beschermt vinyldaken tegen weersinvloeden, en de ingebouwde UV-filters voorkomen veroudering en verbleken van het dak. Eenvoudig met een kwast of spons op het gereinigd dak dun en gelijkmatig opbrengen. Is na een half uur droog. Dit product is op waterbasis en vrij van schadelijke oplosmiddelen. Een behandeling is goed voor enkele maanden gebruik.

Voor nieuwere daken adviseren we de Ragg Topp Vinyl Protectant aan. Deze is getest en aanbevolen door de grootste fabricant van vinyldoek voor cabriodaken. Met name de UV-bescherming tegen veroudering, uitdroging, barsten en scheuren van dit product is precies toegesneden voor moderne daken. Bevat dan ook geen siliconen en petroleum destilaten. Eenvoudigweg op het dak nevelen en met een droge katoenen doek inwrijven, en de beschermende coating is afdoende voor 3-5 weken bescherming.